Tjejfärger och pojkfärger

Igår och idag har jag och Theodor haft lite annorlunda diskussioner än vi tidigare har haft.
Vi har pratat mycket om tjejer och killar, älska och hata.
Det föregår helt klart mycket tankar inom honom just nu.
 
Theodor berättar att hans favoritfärg numera är blå - för det är en pojkfärg. Alla flickor älskar lila och rosa. Det har nämligen ett barn på dagis sagt.
Så vi diskuterar om detta och han säger att alla får tycka olika och att det är okej, han bryr sig inte så mycket om ifall någon inte tycker som han, men det är ändå pojkfärger och flickfärger.
Innan har vi aldrig riktigt pratat om färger och kön - de har fått välja helt fritt de färger de gillar och varit säkra i de valet.
Exempelvis köpte vi en lila hjälm förra året för att det var den han ville ha, och när han kom till dagis var det en pojke som ifrågasatte varför han hade en lila hjälm, det var ju en tjejfärg. Theodor svarade då att det var det inte, det var en Theodor-färg.
 
Det har även varit diskussioner om huruvida tjejer kan köra motorcyklar och om killar kan ha långt hår.
 
Som vuxen kan jag ibland tycka det är svårt att prata, då det ofta känns som att barn litar blint på vad andra barn säger.
Jag försöker att prata om det, särskilt nu när han börjat ta upp det, innan har vi mestadels pratat om att alla ser olika ut, ofta tycker olika och gillar olika, men har aldrig pratat om det som tjejsaker eller killsaker. Förutom det faktum att pojkar och flickor ser fysiskt olika ut, vilket inte går att komma undan.
 
Har ni som har barn själva haft dessa diskussioner? Hur tänker ni andra? 
 
 

Kommentera här: