Hur länge ska han behöva vänta på hjälp?

När vi var på 18-månaders kontrollen för Cornelis så uppmärksammades redan då att han inte talade någonting. BVC-sköterskan bokade då in en extra kontroll 3 månader senare för att ge han ytterligare lite tid att komma igång med språket. Han förstod ju redan då massa och kunde lyssna och förstå uppmaningar, men hade inga ord som han använde.
 
Tre månader senare gick vi på det extra besöket. Ingenting hade förändrats, förutom att han förstod fler ord som vi sa, men ingenting hade hänt med hans egna språk. Då menar jag att han fortfarande inte sa någonting, inga ljud som betydde mamma, pappa eller någonting. Han kunde göra ljudläten för kossa och får, det var det.
Så en remiss skickades iväg till logopeden för att kunna få stöd med hur vi kan hjälpa honom.
 
Vi fick snabbt hem ett brev att remissen var mottagen och att vi skulle få en tid. Ingenting om när, så jag har väntat. Och väntat. Och väntat ännu mer.
Remissen skickades i slutet av Januari - det är 6 månader sedan!
Jag har de senaste månaderna ringt ett flertal gånger, lämnat meddelande efter meddelande, helt utan resultat, de har ett märkligt system där det är logopeden själv som ska boka in tider vilket gör att tiden med patienter försvinner. Logopeden jobbar dessutom bara halvtid. Jag fick till slut tag på en annan på mottagningen, de kunde tyvärr inte hjälpa mig då de inte hade någonting med logopederna att göra men sa att de trodde att väntetiden kunde vara uppemot 1 år. 1 år!
 
Vår BVC-sköterska har också försökt att trycka på och få besked, men kan inte ge mig några svar.
 
Vårdgarantin ska ju se till att vi får en bedömning inom 3 månader, vi har nu väntat i 6 månader och ingenting har hänt mer än en bekräftelse på att remissen kommit dit.
9 månader har gått sedan BVC gjorde första bedömningen att han var sen i språket.
 
Så idag har jag ringt runt massa igen. Återigen ringt logopeden utan svar. Återigen talat in ett meddelande, men förväntar mig inte ett samtal tillbaka då jag inte har fått de någon av de andra gångerna jag har ringt.
Men nu ringde jag även upp till logopedavdelningen på Näls sjukhus - de har drygt 5 månaders väntetid på nybesök.
De skulle återkomma nästa vecka och förhoppningsvis kan Cornelis få hjälp där istället.
 
Det är helt galet att det ska ta såhär lång tid.
Om BVC kollar språkutvecklingen och anser att ett barn behöver hjälp redan vid så här liten ålder, han var ju som sagt 18 månader när det uppmärksammades, så borde det inte behöva ta så här lång tid. Han är nu 27 månader och ingen har velat hjälpa oss än.
Idag är jag förbannad på detta och pratade med min mamma förut och var så upprörd! Vårdgarantin som ska hjälpa till och annars ge platser på andra ställen känns som ett stort skämt! Att jag själv ska behöva ringa runt till massa andra ställen/sjukhus för att berätta vår historia, hoppas på hjälp därifrån. Galet!
 
 
1 Desirée Larsen :

skriven

Oj, låter sannerligen helt galet! Hoppas ni får hjälp snart!! Kram

Kommentera här: