Vårdnadsbidrag

Jag har fått beviljat vårdnadsbidrag för Cornelis!

Wihoo!

För er som inte vet vad vårdnadsbidrag innebär så tänkte jag berätta det lite snabbt.

Vårdnadsbidraget finns för att barn ska ha möjligheten att vara hemma under längre tid med sina föräldrar. Det går att söka för barn som har fyllt 1 år, fram tills månaden innan de fyller 3 år.

250 föräldradagar måste ha tagits ut för att ha möjligheten att söka.

Bidraget ligger på 3000 kronor skattefritt i månaden och är icke pensionsgrundande.

Under tiden som bidraget utbetalas får barnen ej ha någon barnomsorg utan är hemma med sina föräldrar. Det hindrar dock inte föräldrarna från att jobba om de önskar, detta är helt okej, så länge det finns någon annan som tar hand om barnet ifråga.

Föräldradagar får däremot inte tas ut för något barn i familjen, inte av någon förälder.

Vårdnadsbidraget skyddar SGI fast det är lite komplicerat. Under tiden jag får bidraget blir SGI:n ”vilande”, men om jag direkt efter bidragets slutdatum börjar ta ut 5 föräldradagar i veckan så får jag tillbaka den SGI som jag tidigare hade.

Jobbanställningen skyddas av vårdnadsbidrag. I föräldraledighetslagen framgår det att föräldrar har rätt att vara helt lediga fram tills barnet fyller 18 månader. Därefter har de endast rätt att vara lediga om de tar ut hel föräldrapeng eller får kommunalt vårdnadsbidrag.

 

Så i 19 månader framöver kommer jag att få 3000 kronor av vår kommun för att vara hemma och ta hand om Cornelis och under denna tid så sparas våra resterande föräldradagar. Det innebär att jag kommer att kunna vara hemma under heltid till dess att Cornelis fyllt 4 år om jag så önskar. Med både min SGI och fasta anställning skyddad.

 

Visst finns det mycket mer att säga om detta och jag har redan hört så mycket från personer i min närhet som exempelvis:

”Tänk på din pension.”

”Barn mår bra av att vara på förskola.”

 

Jag vet också att min pension blir lidande för detta – det är inget som ni behöver tala om för mig. Men som jag ser det handlar det bara om ett par år, sedan har jag resten av livet på mig att jobba in min pension. Dessutom kommer säkerligen pensionsåldern att höjas innan jag fyller 65 år, vilket är år 2051. Jag känner också att jag inte tänker leva mitt liv nu för att jag ska få en bra pension om 40 år. Jag vill leva och ha det bra i nuet. 

 

Visst har barn det bra på förskolan, det är inte förskolan jag är emot. Det är bara det att jag är för att barn ska vara med sin familj och sina föräldrar.

Jag vill att mina barn ska träffa mig den mesta av deras vakna tid, att det ska vara jag som är deras trygga punkt i livet och främst så vill jag ha möjligheten att uppfostra de själv och se vad de lär sig och deras framsteg. Jag vill att det är mig de träffar den mesta tiden av deras vakna tid, inte någon av deras fröknar.

Theodor går numera 15 timmar i veckan på dagis och visst har han det roligt där. Men jag vet även att han ibland tycker att det blir för mycket liv runt honom, att han gärna går iväg en stund och sätter sig i en lugnare vrå, för som han själv sagt ”Alla barnen bara tjatar på mig om att de vill leka med mig hela tiden. De bara tjatar och tjatar.”

 

För mig så är det så att jag vill vara hemma med barnen så länge som jag orkar, kan och vill.

Jag vet att jag är lyckligt lottad för att jag har denna möjlighet, att vi har de ekonomiska förutsättningar för att göra detta möjligt.

Än så länge har jag inte träffat den person som ångrat att de varit hemma för mycket med barnen när de varit små, däremot många som ångrat att de fokuserat så mycket på jobbet.

Jag tänker göra allt jag kan för att inte behöva bli en av de personerna.

Jag och mina tokiga barn har det gott här hemma där vi kan busa tillsammans. 
1 Annelie :

skriven

Hej jag går med på vårdbidraget för min son som är 2.5år det är kanon bra kram

Svar: Va roligt att höra! Skönt för er att kunna få det.
Kram
Maria

2 Cissi:

skriven

Grattis! Vad kul ;)

Svar: Tack!
Maria

Kommentera här: