Alla Helgons Dag

Idag är det Alla Helgons dag. 
En dag för oss alla att skänka en extra tanke till våra nära och kära som lämnat oss. 
Personligen har jag varit väldigt förskonad från förluster. Jag har förlorat fyra personer som har stått mig nära, men de har alla varit gamla så det har varit ganska så väntat och därmed lätt att förstå. 
Inte för det lätt att acceptera att jag aldrig mer får träffa mina underbara gamlingar, men lättare att förstå att deras tid var slut. De hade alla hunnit leva ett bra liv, fått uppleva mycket och se sina barn, barnbarn och en till och med barnbarnsbarn växa upp. 
Att förstå det faktum att en människa är borta för alltid är inte lätt. För alltid är så lång tid och väldigt defintivt. 
Skänk änglarna en extra tanke idag, tänd ett ljus, besök deras grav/minnesplats.
Lägg sedan all din energi på de nära och kära du har här på jorden - vi lever trots allt inte för evigt och det bästa vi kan göra är att ta vara på tiden. 


Halloweenlyktor steg-för-steg

För ett par dagar sedan så visade jag Theodor ett foto på instagram där en vän hade gjort en pumpalykta i form av Olof från Frost. Han blev så imponerad, ja även jag blev det, så självklart önskade han sig också en Olof. 
Jaha, tänkte jag som aldrig karvat en pumpa i hela mitt liv, då får jag väl försöka mig på detta också. 
 
Men det här med att göra lagom är ju något som jag har lite svårt för, jag ska alltid gå steget längre.
 
Så det blev inte bara en pumpa jag köpte, utan tre. 
 
Var ju tvungen att öva lite först med några små. Trodde jag.
Nu i efterhand kan jag ju berätta att det var betydligt lättare att göra den stora än de små.
 
Jag letade länge på Pinterest efter bra schabloner att använda. Till slut hittade jag de tre som jag tyckte var de bästa för oss. Ett spöke samt Musse Pigg och Olof.
 
Ett tips är att efter du skärt längs kanten, vända på pappret så ser du om det fortfarande sitter fast någonstans och behöver skäras lite till. Det kan vara svårt att se det på andra sidan där det är svart.
 
Schablonerna utskurna och klara. Nu var det bara att hålla de borta från klåfingriga barn så de fortfarande var hela när jag skulle använda de.
 
Sedan var det dags att öppna pumpan, försökte få till hyfsat raka kanter så att det skulle se snyggt ut.
 
Dags att tömma pumpan på alla kärnor och trådar. 
Detta är viktigt att göra ordentligt, jag fuskade på Musse-pumpan, lät trådarna sitta kvar inuti - det blev mycket jobbigare och svårare att karva ur snyggt då, så ett tips är att gräva ur ordentligt. Ta gärna en del av köttet också så blir det tunnare och lättare senare.
 
Schablondags! Inte helt lätt att få den att sitta bra och jämt då ytan är ojämn och rundad, men tejpade och gjorde så bra jag kunde.
Målade i luckorna och fyllde i kanterna för att veta var jag skulle skära någonstans.
 
Äntligen dags att börja skära ut. Började med allt smått för att pumpan skulle hålla sig så stabil som möjligt under lång tid.
 
Klara!
Så nöjd med resultatet!
Nu står Olof, Musse Pigg och det snälla spöket här på trappan och hälsar alla välkomna.
 

Halloween på Liseberg

I tisdags fyllde en av mina bästa vänner år och hon ville fira den på Liseberg.
Den som fyller år, den får bestämma. Så enkelt är det.
Så hela vårt lilla gäng möttes upp utanför entrén och gick sedan in och åt. Ja, de andra åt, jag som var utan barnen passade faktiskt på att värma mig med en Kaffe Karlsson. 
Det var lite roligt att gå runt med spöken och gastar som smög upp bakom oss och upp i ansiktet. Jag hörde barn skrika och springa runt mig då de blev skrämda och jag ska väl erkänna att jag hela tiden gick och kollade mig över axeln för att inte helt plötsligt bli skrämd. För jag hade helt klart skrikit. Högt! 
Vi kollade på lite magishow också, men när det kom till att börja äta glas och liknande då vände jag mig om, usch, jag klarar inte av sådant. Ryser i hela mig. Tänkte hela tiden att det var is som krossades, inte glas...
Sedan blev det så klart lite spelande, jag försökte mig på att fiska upp en Olof till pojkarna. Det gick inte alls. Jag är verkligen inte bra på sådant, men jag försökte.
Det är så roligt när vi lyckas få till en träff med hela lilla gänget!
 
 
Jag hade med mig kameran för att kunna fota allt, men batteriet dog nästan så fort vi kom in på Liseberg! Men hann att ta några kort vid entrén.