EKO-föreläsning på Kurragömma

Igår när William kom hem satte jag Mig i bilen och körde ner mot Borås för en föreläsning om gifter i hemmet.
Föreläsningen gjordes av Madeleine Limé som grundade EkoLeko 2007. Hon är en av de som för en dialog med regeringen för att försöka skydda barnen bättre från kemikalier, hon har även en del föredrag om barn och gifter i vår vardag. Det var detta som jag var på igår och anordnades av leksaksaffären Kurragömma.
 
När jag kom dit så fick vi ett glas bubbel och bjöds på jättegod ekologisk plockmat från Cassise.

Theodora gav mig och Desirée en privat visning  i denna underbara affär. Vanligtvis brukar jag mest tycka att det är jobbigt att gå runt i trånga gångar som det brukar vara i de flesta leksaksaffärer - men här fanns det så mycket luft mellan allt, detta trots att det fanns hur mycket leksaker som helst.
Jag gick runt och såg så mycket roligt, fint och pedagogiskt så jag undrade för mig själv om jag inte kände något barn som snart skulle fylla år så jag hade en anledning att handla massor.
Helt klart en ny favoritaffär och om ni är i Borås så tycker jag verkligen att ni ska gå in på Kurragömma och kika och drömma er bort en stund.
 
Sedan var det dags för Madeleine att göra entré. Det var mycket information och jag kände att jag nästan velat gjort som på föreläsningar i skolan, haft ett anteckningsblock med mig för det var så intressant och så mycket som jag ville lära mig mer om.
Plaster, ftalater, bisfenol var e tt hett ämne och jag kände spontant att OJ, så lite jag vet. OJ, så naiv jag är. OJ, så mycket skit det finns runt omkring oss, hela tiden, både i hemmet och utanför.
Det som skrämde mig så mycket var att tydligen vet vi om att ett flertal av dessa ämnen är så farliga, att de kan feminisera pojkar, ge hyperaktivitet, sänka IQ, hormonstörande, ge allergier och massa annat. Trots detta används de i leksaker, i kläder, i våra matförpackningar, i våra hus och möbler så de finns överallt i vår vardag.
Hur kan det vara okej att få använda material och kemikalier som vi vet är farliga?
Usch.
Det jag även tycker är så jobbigt nu efteråt, det är att nu är jag mer medveten. Det är svårt att gå tillbaka in i min lilla bubbla där alla leksaker är okej. Känslan av att allt som säljs och tillverkas i Sverige och här runtomkring, det ställs höga krav på och jag kan handla det med gott samvete. Så är det visst inte.
Ett exempel med BPA togs upp. På många nappflaskor, badleksaker och annat i plast står det ofta att de är BPA-fria vilket gör att vi handlar dessa produkter i tron att det är bra och att de är fria från all skit. Tyvärr är det så i många fall kan de vara ersatta med BPS istället som är en väldigt lik kemikalie och som med stor sannolikhet har samma verkan på oss. Så hur kan detta då vara okej? Jo, forskningen är gjord på BPA och gäller då inte på BPS. 
Ibland kan det vara skönt att gå runt i sin okunskap och tro att allting är bra, för då gör det mig ingenting. Att däremot veta gör att jag nu måste göra en förändring - en förändring för att känna att jag åtminstone gör någonting.
 
Vi fick lite handfasta tips på vad vi kan göra och de tänkte jag dela med mig lite av.
Börja  i köket - tänk ekologiskt, handla ekologiskt.
Mat + plast + värme - Att kombinera dessa tre var en av de saker som Madeleine tryckte hårdast för att vi ska undvika. Men hur då tänker jag? Funderar igenom mitt kök, mina bunkrar, mina förvaringar där jag har torrvaror, matlådor, barnens tallrikar/glas/flaskor/bestick/vällingflaskor. Jag har ju allting i plast känns det som. Allt! Kommer troligtvis inte att byta ut allting, men känner ändå att en hel del ska nog bytas ut. Främst den plasten som kommer i direkt kontakt med värme då det var detta som poängterades mest. Så matlådor, verktygen som används vid matlagning samt barnens tallrikar/nappflaskor med mera är de saker som står högst upp på listan över att förändra. 
 
Får ni någon gång chansen att gå och lyssna på Madeleine, så gå. Det var verkligen en aha-upplevelse och gav mig som sagt mycket att tänka på.
 
Lyxigt gott från Cassise. 
Anna, butiksägaren, hälsar både oss och Madeleine välkomna. 
Madeleine pratar och informerar oss. Tack för en grym föreläsning. 
Madeleine, Desiree och jag. 
 Att helt låta bli att handla i denna affär är nog en omöjlighet, så jag kom hem med lite nytt och roligt. Mer om det en annan gång. 
1 Theodora Larsson:

skriven

Tack underbara du för att du kom <3
KRAM

Svar: Tack själv för att du bjöd in mig och såg till att jag kom 😘
Maria

Kommentera här: